Categorie
De la:
Pana la:
Reseteaza filtrele [x]

Pagini

Căminul Cultural


Motto:
,,Omul rămâne în viitor doar cu ceea ce a putut da altora"
N. Iorga

               

Căminul cultural trebuie privit ca un spațiu unde sunt analizate aspectele obiective din realitatea social-culturală a satului românesc, ocupând o plajă diversificată de manifestări ce pot contribui la conservarea patrimoniului istoric local și național prin atragerea tinerilor și în general a cetățenilor la o viață culturală comună. 


Totodată trebuie să fie receptiv la schimbările societății contemporane, inițiind activități de cunoaștere și implicare a acetățenilor în proiecte și programe ce privesc trasmiterea valorilor morale și creatoare cât și păstrarea și trasmiterea generațiilor viitoare a acestora.
Conducerea Căminului Cultural Țibănești prin toate acțiunile sale își propune să-și diversifice activitatea răspunzând asfel la toate categoriile sociale contribuind la ridicarea stării spirituale a acestora, având ca obiectiv principal păstrarea și trasmiterea patrimoniului imaterial și istoric.


Patrimoniul istoric.
,,Expresia desemnează un fond menit să delecteze o comunitate la dimensiuni planetare, constituit prin acumularea continuă a unei diversități de obiecte care împărtășesc apartenența lor comună la trecut: opere și capodopere ale artelor frumoase și aplicate, lucrări și produse aparținând tuturor științelor măiestriilor omenești" 


Având credinta contribuirii fiecaruia  în felul său la cunoașterea și trasmiterea valorilor morale și creatoare din spațiul cultural național, vom crea o punte de legătură dintre trecut și viitor, contribuind la dezvoltarea și afirmarea în lume a societății românești contemporane.


Conducerea Căminului Cultural Țibănești, vă urează multă sănatate și spor în toate.


Referent Cultural
Vornicu B. Lucian

15 May 2018
Biblioteca Comunală Țibănești

In cadrul comunitatii noastre care este formata din 7000 de locuitori, pe langa celelalte institutii functioneaza si biblioteca publica deservind cu diferite materiale informattionale utilizatorii sai.

Din fericire dispunem de un spatiu generos, as putea spune chiar modern, dotat cu aparatura audio-video, calculatoare, carte si o sala de lectura primitoare. Indrumatorii de la serviciul metodic al bibliotecii judetene ,,Gh Asachi,, Iasi au admirat placut impresionati spatiul si dotarea bibliotecii noastre, dar sa nu ne oprim aici si sa continuam in a investi pe plan cultural.

As putea spune ca in acest loc minunat copii nostri vin cu multa placere, mai ales cand sunt intampinati de cartile noi lucioase si frumos illustrate, de jocurile, jucariile, enciclopediile, desenele animate si tot ce ei gasesc in biblioteca. In acest sens cred ca s-a investit frumos si cu un scop bine definit in educarea si dezvoltarea generatiei viitoare. Poate astfel, intelegand rolul culturii si prezenta cartii in comunitatea noastra vom reusi cat de cat sa-i indepartam pe copiii si tinerii nostri de consumul de droguri, baruri, discoteci, manelomanie si alte lucruri care perecliteaza educatia si comportamentul lor. Cred ca ne face placere tuturor sa ne intalnim cu tinerii din comunitatea noastra si sa-i vedem frumosi si cu un comportament adecvat varstei lor.

Trebuie sa tinem seama ca in cadrul comunitatii sunt copii care provin din familii defavorizate, copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si pentru care trebuie sa acordam o atentie deosebita pentru ai feri pe cat posibil de efectele negative care intervin in cresterea si educarea lor.

Pana la sfarsitul lunii octombrie a anului 2009 s-au achizitionat carti in valoare de 15 000 lei. Am pus accent in a completa colectia de carte scolara, bibliografie, carte pentru scolarii mici, culegeri . Planul de achizitie a fost respectat in mare parte si s-a facut in colaborare cu cadrele didactice ale scolilor din comuna pentru a se putea respecta programa scolara astfel elevii sa poata gasi materialele necesare in pregatirea lectiilor de zi cu zi.

Scopul bibliotecii este de a-i ajuta pe copii avand in vedere ca in cadrul comunei nu exista o librarie sau o alta posibilitate de a procura cartea de care ei au atata nevoie pe parcursul studiilor. Nu trebuie sa uitam nici liceenii nostri si de pe plan local si cei care ne fac cinste studiind la scolile de prestigiu din Iasi, acestia achizitionandu-si materiale de la biblioteca comunei intrucat ei nu sunt deserviti la bibliotecile orasenesti datorita domiciliului lor.

Cei mai multi utilizatori sunt elevii scolii Petre P Carp Tibanesti, Jigoreni Tungujei si Razboieni, numarul lor fiind de 473, apoi persoane casnice 85, someri 55, agricultori 71, pensionari 10,s.a.
O atractie deosebita au activitatile culturale desfasurate cu ocazia diferitelor evenimente literare si istorice. Sunt interesati de aceste activitati mai ales atunci cand primesc cate o mica surpriza, o atentie sau premii.

Le-ar face multa placere daca ar fi facute mai des si daca sponsorii ar fi mai generosi. 
Am sa enumar cateva din activitatile mai importante, cum ar fi:

Activitatea antidrog desfasurata in cadrul scolilor Tibanesti si Glodenii Gandului, unde prezenta preotului paroh Branzei Vasile, a pastorului Bijacu Mihai, a sefului de post Cojocaru Vasile, a facut ca activitatea sa-si atinga mai bine scopul propus. Concursul de biciclete a antrenat si in acelasi timp implicat tineri, elevi scolari, politistii comunei, cadre didactice, serviciul de ambulanta, personalul primariei etc. Activitatea "prietenii cartii" unde am avut ca invitati actori de la teatrul Luceafarul din Iasi. A fost realizat un schimb de spectacol intre actorii mici (elevii nostri) si actorii mari care au interpretat pentru ei diferite scenete in prezenta doamnei actrite Cristina Anca Ciubotaru si a actorului Gabi Lazar. Activitatea realizata impreuna cu Consultanta agricola - expozitie de produse traditionale.Expozitiile cu tematica, medalioane literare, comemorarea evenimentelor personalitatilor literare si istorice sunt asteptate cu placere de utilizatori .
Asadar va invitam si pe dumneavoastara stimati vizitatori sa luati parte la astfel de activitati si sa ne sustineti daca va face placere, sau mai frumos sa ne dati idei, sa realizam impreuna activitati placute si educative in cadrul comunitatii.

15 May 2018